AMSTERDAM - Brancheorganisatie ICT~Office laat de samenstelling, omvang en economische betekenis van de softwaresector in Nederland onderzoeken.

Het schakelt daarvoor onderzoeksbureau Dialogic in. ICT~Office schetst een beeld van de Nederlandse softwaresector en dat dat duiding behoeft. "In Nederland zijn talloze kleine en middelgrote bedrijven actief op het gebied van softwareontwikkeling voor allerlei toepassingen."

Dat omvat zowel closed source als open source, merkt de brancheorganisatie op.

Wereldspelers

"Sommige organisaties - zoals TomTom - zijn zelfs uitgegroeid tot wereldspelers." Het in kaart brengen van de Nederlandse softwaresector betreft niet alleen de makers van programmatuur, maar ook de vele dienstverleners.

"Daarnaast zijn er bedrijven actief die zelf geen software produceren, maar diensten verlenen rondom het gebruik van software die dan door derden is vervaardigd."

Volgens ICT~Office is er momenteel onvoldoende inzicht in de economische kracht van deze activiteiten; "zowel in termen van werkgelegenheid als omzet en export."

Omzet

Het door de branchevereniging opgezette onderzoek gaat onder meer in op de vraag of bedrijven hun omzet volledig halen uit de ontwikkeling van software, of uit dienstverlening rond de ontwikkeling dan wel juist de inzet ervan.

Nederlandse ict-bedrijven zijn schriftelijk benaderd om deel te nemen aan een onderzoek via internet. ICT~Office komt naar verwachting in juni met de resultaten.