ROTTERDAM - Beta, de belangenvereniging van de bemande tankstations, vindt dat de grote oliemaatschappijen pomphouders te veel in hun vrijheid beknotten.

Voorzitter Ewout Klok zegt dat de oliemaatschappijen in hun contracten de prijs aan de pomp dicteren en uitgaan van een vaste marge per liter. Bovendien wil Shell een boete opleggen, als een bepaalde omzet niet wordt gehaald.

BP wil komen tot een zogeheten franchisecontract, waardoor de oliemaatschappij nog meer greep krijgt op de bedrijfsvoering, zegt Klok.

Een woordvoerder van Shell zegt dat de benzinemaatschappij drie jaar geleden ermee is begonnen bepalingen over concurrerende prijzen in de contracten op te nemen.

Het stond en staat een eigenaar van een pompstation dus vrij om zo'n contract met Shell te tekenen of uit te wijken naar een concurrerende maatschappij, als een contract afloopt.

Afspraken

De woordvoerder van Shell spreekt niet over een boete. Met de ondernemers zijn afspraken gemaakt over het ''potentieel'' van een tankstation. Ze krijgen een extra beloning om de afgesproken hoeveelheid brandstof te halen.

Het is nog niet voorgekomen dat pomphouders de afgesproken hoeveelheid niet haalden en Shell heeft dus ook niet het extra hoeven terug te vorderen.

Klok zegt goede hoop te hebben om in overleg met Shell tot een oplossing te komen, maar is minder optimistisch over BP. Beta overlegt binnenkort met de leden over de contracten met de oliemaatschappijen. ''De vrijheid van het ondernemerschap is in het geding",' aldus Klok.