De grenzen tussen zakelijke- en privétechnologie zijn aan het verdwijnen. De tijd dat bedrijven konden voorschrijven welke apparaten voor het dagelijks werk waren toegestaan ligt nagenoeg achter ons.

Door Wim Groenendaal | Logica

De Engelstaligen noemen dit de “bring your own technology” of te wel BYOT beweging. Het basisidee achter deze beweging is dat de gebruiker zelf bepaalt welke apparaten hij tijdens zijn werk gebruikt en dat hij ook de eigenaar van die apparaten is.

Dit geldt niet alleen voor telefoons maar ook voor desktop computers, laptops en PDA’S. Achter dit idee zitten echter een aantal niet te onderschatten voor- en nadelen.

Voordelen

Omdat de apparaten niet langer eigendom zijn van het bedrijf maar van de werknemers, is het aannemelijk dat er met grotere zorgvuldigheid wordt omgegaan, immers het is hun eigendom. Als bedrijf hoef je zelf ook niets in te kopen (of te huren), het enige wat je doet is een bedrag beschikbaar stellen.

Een ander voordeel is dat werknemers hun favoriete apparaten kunnen gaan gebruiken, waar bovendien de werkgever nog een deel van betaalt ook. Het zou moeten resulteren in een hogere tevredenheid bij de werknemers. En, niet onbelangrijk, de IT afdeling krijgt een betere reputatie.

Nadelen

Vroeger koos je als bedrijf bijvoorbeeld voor een bepaald merk en type computer en die werd voor elke werknemer op dezelfde wijze ingericht. In de nieuwe situatie krijgen bedrijven te maken met apparaten van verschillende merken, verschillende soorten besturingssystemen en ook nog verschillende versies daarvan. Met ander woorden: het beheer wordt een stuk complexer.

Om deze complexiteit enigszins beheersbaar te houden is het dan ook raadzaam om te kijken naar commercieel verkrijgbare oplossingen zoals die er zijn voor het beheren van mobiele apparaten. Daarnaast zijn er nog tal van andere obstakels te bedenken zoals Helpdeskondersteuning en gegevensbeveiliging voor al die verschillende apparaten.

Bij het volgen van de discussies op het internet wordt duidelijk dat de weerstand vooral vanuit deze hoek komt, want we praten hier over niet standaard oplossingen en dat is griezelig.

Is er een keuze?

Onderwijsinstellingen zien de voordelen. Immers, op deze wijze stellen zij studenten in staat om privé technologie te gebruiken tijdens hun studie. De vraag is of je als bedrijf deze beweging kunt negeren. Wellicht nog een paar jaar, maar niet langer want de instroom van nieuwe werknemers zal deels afhangen van dit soort mogelijkheden.

Als je als bedrijf daarnaast ook nog direct met consumenten te maken hebt, is het negeren van deze beweging uiteindelijk helemaal geen optie, want in dat geval ga je als bedrijf gegarandeerd klanten verliezen.

Veel bedrijven zullen eerst kiezen voor een tussenoplossing waarbij de keuze van apparaat en besturingssysteem beperkt wordt.

Wim Groenendaal is Principal IT Consultant bij Logica Business Consulting