Sinds er op televisie een heuse verkiezing plaatsvond waarbij de beloning een eigen politieke partij was, weet ik dat álles mogelijk is. Hadden we al een partij voor dieren, pedo's en mensen-die-vooral-haatgevoelens-hebben-jegens-alles-dat-anders-is, nu is er ook een partij voor jongeren.

Op een website voor ZZP nieuws kwam ik een overzicht tegen van de standpunten van politieke partijen met betrekking tot de belangen van ZZPers. Heel handig, voor mensen die te druk en/of ongemotiveerd zijn om zich te verdiepen in de vele websites, discussieprogramma's en folders die partijen verstrekken.

U raadt het al: handig voor mij dus. Toch zag ik lang niet al "onze" belangen behartigd door één partij. Hoe kies ik straks nou de juiste?

Jeugdparlement

Ondanks het feit dat mijn deelname aan een Europees jeugdparlement een grote teleurstelling was (want, hoe typisch, een zogenaamde "kontkusser" won de debatwedstrijd ten koste van diegenen die het écht hadden moeten winnen), ben ik niet vies van een beetje politiek.

Zou een partij puur voor ZZPers dé oplossing zijn voor onze obstakels? Samen voor ons eigen, de tegenpartij, zoiets? Regelmatig krijg ik reacties van mede-ZZPers op mijn blogs, en meer dan eens bevatten deze reacties een gevoel van broederschap, het zogenaamde "ik snap écht wat je bedoelt gevoel".

Zouden deze mensen niet ook dromen van een eigen partij? Van saamhorigheid? Van een vuist maken richting Den Haag?

Zzp

Kijkend naar een stapel facturen naast een overvol to-do-boek dat op zijn plaats weer dwars over mijn onafgeronde marketingplan ligt, surf ik naar de website van fnvzzp.nl en waarempel... Zij maken een vuist, zorgen voor saamhorigheid. Zij zijn politiek betrokken voor ons allemaal; via hun website schrijf je zó een klachtenbrief naar de Minister, om maar iets te noemen.

Ik word gelijk lid. Dat scheelt een hoop kontkussen, debatteren en poederbrieven als lijsttrekker van Lijst ZZP (want zo zou onze partij uiteraard gaan heten). Laat mij maar lekker ondernemen, onder bescherming van de grote FNV. Want ik weet nu... Hier is een e-mailtje naar de Minister zo gestuurd.

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/