De Griekse schuldencrisis wordt door een aantal hoofdrolspelers aangepakt. Een overzicht van de belangrijkste deelnemers. 

De 67-jarige Wolfgang Schäuble is sinds oktober 2009 minister van Financiën van Duitsland. Eind jaren negentig was Schäuble partijvoorzitter van het CDU, maar hij nam begin 2000 afstand van het partijleiderschap nadat bekend werd dat hij in 1994 een illegale gift had aangenomen. Begin 2001 keerde de christendemocraat terug in de politiek als minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet van Bondskanselier Angela Merkel.

Omdat de Duitse economie de grootste van Europa is moet het land het meest betalen in het Griekse reddingsplan. Duitsland zette daarom een harde lijn in de tijdens onderhandelingen over een lening aan Griekenland. Onder leiding van Schäuble eiste Duitsland zware bezuinigingen van de Griekse regering, voordat werd ingestemd met een reddingsplan.

Merkel

Angela Merkel werd op 22 november 2005 de eerste vrouwelijke, de eerste Oost-Duitse en ook nog de jongste bondskanselier ooit van de Bondsrepubliek. Merkel studeerde natuurkunde in Leipzig en werd in 1989 politiek actief.

Ze doorliep door de jaren heen de rangen van het CDU totdat ze in het jaar 2000 partijleidster werd. De 55-jarige christendemocrate wordt al jaren door het Amerikaanse zakenblad Forbes uitgeroepen tot machtigste vrouw van de wereld.

Merkel heeft zich lange tijd verzet tegen financiële steun aan de Grieken en tegen een bijdrage van het IMF aan die steun. Omdat Duitsland het grootste bedrag moet betalen aan het Griekse reddingsplan bleef Merkel ook de laatste weken een harde koers varen. De bondskanselier lijkt nu haar zin te hebben gekregen. Volgens Merkel is de hulp die de EU nu aan Griekenland gaat bieden ''de enige manier om de stabiliteit van de euro te garanderen''.

Strauss-Kahn

De Fransman Dominique Strauss-Kahn is sinds 2003 voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds IMF. ''DSK'', zoals Strauss-Kahn in eigen land wordt genoemd, werd in 1949 geboren in een Joods gezin van Marokkaanse afkomst . Hij was onder premier Jospin tussen 1997 en 1999 minister van economische zaken van Frankrijk.

Strauss-Kahn werd in 2006 afgetroefd door Ségolène Royal in de strijd om het partijleiderschap van de Socialistische Partij. Hij wordt de laatste maanden veel genoemd als de belangrijkste tegenkandidaat van de huidige president Nicolas Sarkozy bij de volgende Franse presidentsverkiezingen.

Strauss-Kahn vind de steun van het IMF in de Griekse reddingsoperatie nodig omdat de stabiliteit van de euro bijdraagt aan de wereldwijde financiële stabiliteit. Hij verwacht dat de lening van 30 miljard binnen een week wordt goedgekeurd door het bestuur van het fonds.

Minister

De 48-jarige George Papaconstantinou is sinds 9 oktober 2009 minister van Financiën van Griekenland. Hiervoor was hij sinds juni 2009 lid van het Europese Parlement. Hij studeerde economie in Londen en New York en is als medelid van de socialistische PASOK-partij al jarenlang adviseur van premier George Papandreou.

Papaconstantinou maakte zondag het drastische bezuinigingsplan van de Griekse overheid bekend. Hij bereikte met de eurolanden en het IMF een akkoord over een bezuiniging van 30 miljard over de komende drie jaar. Vanuit de Griekse oppositie worden de bezuinigingen fel bekritiseerd.

Premier

De socialistische George Papandreou is de huidige premier van Griekenland. Papandreou werd geboren in 1952 in een familie van politici. Zijn vader en grootvader waren ook premier van Griekenland. Na de overwinning van de socialisten in de meest recente verkiezingen volgde hij in oktober 2009 Kostas Karamanlis op als premier.

Daarvoor was hij onder andere minister van Buitenlandse Zaken van Griekenland van 1999 tot 2004. Ook is hij sinds 2006 voorzitter van de Internationale Socialisten.

Bij zijn aantreden in oktober ontdekte Papandreou gesjoemel met het begrotingstekort. Dat is niet 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals tot dan toe aan Brussel was gemeld, maar ruim 13 procent. De premier heeft de Grieken zondag gewaarschuwd dat zij ''grote offers'' moeten brengen om een faillissement van hun land te voorkomen. Papandreou sprak van een financiële reddingsoperatie die nooit eerder is voorgekomen.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd opgericht in 1944 door 45 landen. De organisatie is sindsdien uitgegroeid tot een organisatie waaraan vrijwel alle landen van de Verenigde Naties deelnemen. De organisatie omschrijft haar taak als zorgen voor financiële stabiliteit in de wereld. Hiervoor worden onder andere leningen verstrekt aan landen die moeite hebben om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.

In ruil voor deze kredieten moeten die landen hun economie zodanig hervormen dat ze weer op eigen benen kunnen staan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Washington, DC. 

Het IMF staat garant voor ongeveer 30 miljard euro van de financiële reddingsoperatie. De steun van het fonds was voor veel landen een voorwaarde om Griekenland te hulp te schieten. De deelname van het IMF moet een extra waarborg geven om Griekenland voldoende te laten bezuinigen.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van de eurozone, waarin alle landen die de euro gebruiken, zijn verenigd. De hoofdtaak van de bank is het garanderen van prijsstabiliteit in deze landen. Het hoofdkantoor van de bank, die in 1998 opgericht werd, staat in Frankfurt.

De ECB heeft de criteria versoepeld waardoor Griekse banken nu toch toegang kunnen krijgen tot financiering. Door de afwaardering van de kredietwaardigheid van het land dreigde Griekenland te worden afgesneden van de geldstromen van de ECB. Het besluit volgt op het akkoord dat het land heeft bereikt met andere landen uit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een omvangrijk steunpakket tegen strenge voorwaarden.

Trichet

Jean-Claude Trichet volgde in oktober 2003 Wim Duisenberg op als president van de Europese Centrale Bank (ECB). De Fransman werd op 20 december 1942 in Lyon geboren. Vanaf begin jaren negentig tot aan zijn benoeming als president van de ECB was Trichet president van de Banque de France, de centrale bank van Frankrijk. Trichet wordt geroemd om zijn politieke neutraliteit.

Trichet trok in maart de eurolanden mede over de streep door te wijzen op de risico's die Europese banken zouden lopen, als Griekenland niet werd geholpen. Europese banken hebben aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in Griekse staatsobligaties. Die dreigen door de financiële crisis in het land een groot deel van hun waarde te verliezen.

Brussel

De Europese Commissie zetelt in Brussel en bestaat uit 27 leden, uit elk EU-land een lid. Ieder van deze leden heeft een eigen portefeuille. De commissie wordt gezien als het dagelijks bestuur van de Europese Unie en heeft als taak het belang van de EU als geheel te behartigen. Voorzitter van de commissie is de Portugees Manuel Barroso.

De Europese Commissie werkte met het IMF en de ECB aan een besparingsplan voor Griekenland dat als voorwaarde dient voor de reddingsoperatie. Volgens Olli Rehn, de Finse eurocommissaris voor Economische Zaken, laat de reddingsactie een grote betrokkenheid zien.

''Het laat de goede wil zien van de internationale gemeenschap'', aldus Rehn.