NEW YORK - De Griekse regering loopt jaarlijks ruim 20 miljard euro aan inkomsten mis als gevolg van belastingonduiking. Daarop wijzen verscheidene studies van de afgelopen jaren, zo meldde dit weekeinde de Amerikaanse krant The New York Times.

Het ontduiken van belasting maakt integraal deel uit van de Griekse maatschappij en van een bredere 'cultuur' van corruptie in alle lagen van de maatschappij, citeert de krant deskundigen.

De Griekse 'schaduweconomie', waarop de overheid geen greep heeft en waarover het geen inkomsten ontvangt, wordt geschapt op circa 25 procent van het bruto binnenlands product. Voor de VS ligt dat cijfer op nog geen 8 procent.

EU

Een rapport van de Europese Unie meldde in 2008 dat de Griekse economie met ruim 8 procent was gegroeid tussen 2000 en 2007, de belastinginkomsten groeiden in die periode slechts met 7 procent. De krant haalt verscheidene voorbeelden aan. Zo claimde de helft van de 150 artsen in de chique Atheense wijk Kolonaki dat ze vorig jaar minder dan 33.000 euro hadden verdiend.

Een vijfde zei zelf minder dan 10.000 euro aan inkomsten te hebben gehad. In het land met 11 miljoen inwoners, hebben slechts een paar duizend mensen aangegeven meer dan 110.000 euro per jaar te verdienen.

Belastingstelsel

Inmiddels heeft het Griekse ministerie van Financien gezegd de teugels aan te halen. Het belastingstelsel is aangepast, waardoor minder groepen in de maatschappij een uitzonderingspositie krijgen. Ook wordt een nieuwe technologie geïntroduceerd waarmee betere controle mogelijk is. Verder zijn er maatregelen ingebouwd waarmee de dagelijkse corruptie moet worden ingedamd.

Een bijkomend probleem is echter de belastingdienst. De ambtenaren daar worden gezien als de corrupste van het land. Maar ook de bond van belastinginvorderaars belooft beterschap. Volgens deze organisatie heeft de regering nooit gevraagd streng te zijn. ''Wij waren bezig met de formulieren van mensen die wel belasting afdroegen, niet met de mensen die niet betaalden''.