BRUSSEL/BERLIJN - De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft zich zondag positief uitgelaten over de bezuinigingsmaatregelen die Griekenland zondag heeft aangekondigd. Volgens de minister is het een ''sterk programma en een goede basis voor onze gesprekken''.

Schäuble sprak vooraf aan de besprekingen tussen de ministers van Financiën van de eurozone op zondag in Brussel. ''Wij zouden veel respect moeten hebben voor de Griekse regering en de beloofde herstructureringsmaatregelen.'' De minister voegde er aan toe dat er ''wel meer informatie nodig was''.

Eerder zei de Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle dat Griekenland de maatregelen ''snel, besluitvaardig en tot op de letter'' moet uitvoeren. De Griekse premier kondigde eerder op zondag aan de komende jaren zo'n 30 miljard euro te gaan bezuinigen in ruil voor financiele hulp van de EU en het Internationaal Monetair Fonds.

Pensioen

Zo wil Griekenland de pensioengerechtigde leeftijd verhogen, in de salarissen van ambtenaren snijden en de btw verhogen. Op deze manier wil de regering het begrotingstekort in 2014 terugbrengen tot onder de 3 procent van het bruto binnenlands product.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de maatregelen die Griekenland van zins is te nemen ''zeer ambitieus''. Zij merkte op dat Athene wel ''een grote mate van politieke vasthoudendheid'' moet bezitten om de bezuinigingen door te voeren. De Griekse oppositie is fel gekant tegen de hervormingen.

Euro

Volgens Merkel is de hulp die de EU aan Griekenland gaat bieden ''de enige manier om de stabiliteit van de euro te garanderen''. Volgens bronnen komt de gezamenlijke hulp van de EU en het IMF aan Griekenland uit op circa 110 miljard euro. Duitsland, als grootste economie van de eurozone, moet het grootste deel van de hulp leveren en daarom ligt de 'Griekse tragedie' erg gevoelig in het land.

Schäuble zei zondag dat het Duitse wetgevende proces voor de hulp aan Griekenland mogelijk al vrijdag kan zijn afgerond.