BRUSSEL - De leningen die Nederland aan Griekenland verstrekt kunnen in drie jaar in de buurt komen van de 5,5 miljard euro. ''Misschien iets daaronder'', zei demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) zondag bij aankomst bij het ingelaste beraad in Brussel over Griekenland.

De ministers van Financiën van de zestien landen met de euro beslissen daar over het omvangrijke leningenpakket aan Griekenland. Een precies bedrag van de leningen door de eurolanden en het IMF moet tijdens het beraad worden vastgesteld, maar kan volgens schattingen rond de 110 miljard euro uitkomen.

De Jager zinspeelde erop dat het programma misschien geen drie jaar, maar vijf jaar kan belopen.

Maatregelen

Griekenland kondigde zondag 30 miljard euro aan bezuinigingen aan, voornamelijk op ambtenaren en gepensioneerden. Ook de btw en accijns gaan fors omhoog.

De Jager sprak van ''een stevig pakket''. Hij voegde er echter aan toe dat het van groot belang is dat Griekenland zich echt committeert aan de stevige afspraken die er nu liggen. ''Niet alleen voor de bezuinigingen, maar het moet ook zorgen dat de economie weer aan het draaien gaat, zodat elke euro terugbetaalt kan worden.''