BRUSSEL - De Europese Centrale Bank (ECB) vindt het noodzakelijk dat de Griekse autoriteiten zonodig verdergaande bezuinigingen doorvoeren om de doelen te bereiken. De ECB heeft dat zondag gesteld in een reactie op het Griekse besparingsplan van 30 miljard euro.

''De ambitieuze aanpassing en omvangrijke hervormingen zijn passend om de financiële en economische situatie in Griekenland te stabiliseren'', aldus de bank, die nauw betrokken was bij het Griekse pakket maatregelen. ''Het zal helpen om het vertrouwen te herstellen en de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen''.

De schuldenberg van het noodlijdende Griekenland was zo hoog geworden dat die de koers van de euro drukte.

Maatregelen

Griekenland moet de bezuinigingsmaatregelen ''snel, besluitvaardig en tot op de letter'' uitvoeren. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle zondag gezegd in een verklaring.

De minister reageerde op de aankondiging van de bezuinigingsmaatregelen door de Griekse premier op zondag. Griekenland gaat de komende jaren 30 miljard euro bezuinigen in ruil voor financiële hulp van het IMF en de EU.

De ministers van Financiën van de eurozone praten zondag in Brussel over de hulp waarover Griekenland zaterdag met de EU en het IMF een principe-akkoord heeft gesloten.

Zie ook: dossier Eurocrisis