BERLIJN - De zware bezuinigingsmaatregelen die het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland heeft opgelegd zijn zo afschrikwekkend, dat andere zwakke EU-landen er alles aan zullen doen om hetzelfde lot te ontlopen.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd in het Duitse blad Bild.

Landen als Portugal, Spanje en Ierland ''zien dat de weg die Griekenland met het IMF heeft ingeslagen, niet een makkelijke is'', aldus Merkel. Volgens haar verkeren deze landen overigens in een veel betere economische situatie dan Griekenland. ''Dat zeggen alle deskundigen'', aldus Merkel in de krant.

Akkoord

De EU-landen kwamen zaterdagavond een hulppakket voor Griekenland overeen. Het land krijgt waarschijnlijk 120 miljard euro aan leningen toegekend. In ruil daarvoor moeten de Grieken fors bezuinigen.

Merkel probeerde in het interview met Bild te benadrukken dat de Duitse regering slechts indirect geld aan Griekenland zal verstrekken. De leningen gaan via de Duitse staats-ontwikkelingsbank KfW. De regering geeft alleen kredietgaranties af. ''Als Griekenland het geld terugbetaalt, verdienen wij daar ook geld mee'', zei Merkel.

In Duitsland is de publieke opinie overwegend negatief gestemd over het verlenen van hulp aan Griekenland.