BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel juicht een bijdrage van Duitse banken aan het reddingspakket voor Griekenland toe. Dat zegt Merkel in een interview dat zondag wordt gepubliceerd in Bild am Sonntag.

''Ik zou een vrijwillige deelname van banken zeer verwelkomen'', aldus Merkel. Vrijdag werd al bekend dat Deutsche Bank topman Josef Ackermann coördineert bij de pogingen van private banken om hun steentje bij te dragen aan het reddingsplan.

Wanneer de banken bijspringen, kunnen Duitse politici de steun aan Griekenland beter verkopen aan de achterban. Met diezelfde gedachte in het achterhoofd zei Merkel dat landen die zich niet aan de regels houden, in de toekomst strenger gestraft moeten worden. ''Het moet mogelijk worden dat landen die hun verplichtingen niet kunnen nakomen, in ieder geval tijdelijk hun stemrecht kwijtraken. Dat is voor Duitsland essentieel.''

Stabiliteit

Daartoe zou het stabiliteitspact aangescherpt moeten worden. ''Om zeker te zijn dat de euro een sterke en stabiele munt blijft in de toekomst moeten we lessen trekken uit deze crisis'', aldus Merkel.

Een consortium van Duitse banken zou bereid zijn 1 tot 2 miljard euro bij te dragen, maar daarover is nog geen formele overeenstemming bereikt.