NEW YORK - Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk frauduleus handelen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en zijn medewerkers wordt een test voor de Amerikaanse justitie.

Zij kan laten zien dat zij een grote vis op Wall Street kan aanpakken. Dat heeft zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag geschreven.

Het Openbaar Ministerie in New York onderzoekt of Goldman Sachs en zijn medewerkers fraude hebben gepleegd bij de verkoop van hypotheekproducten.

Recht

''We zijn hier niet om zaken te winnen, maar om recht te doen'', zei minister van Justitie Eric Holder, voordat de krant als eerste melding maakte van een strafrechtelijk onderzoek naar Goldman Sachs. ''Als we ons daarop richten, winnen we de zaken die we moeten winnen.''

Nu het ministerie van Justitie zich ingraaft voor wat naar verwachting een lang, gecompliceerd en omstreden onderzoek wordt, zitten de leidinggevenden er bovenop. Zij willen voorkomen dat de aanklagers overijverig te werk gaan. Eerder werden aanklagers daarvoor berispt of werden zelfs zaken geseponeerd.

Beschuldiging

Goldman Sachs, een bank met een grote reputatie op Wall Street, is in een kwaad daglicht komen te staan door beschuldigingen dat ze zelf heeft verdiend aan de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt en dat ze klanten met grote verliezen heeft opgezadeld. De Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagde de bank onlangs aan voor fraude.