DEN HAAG - GroenLinks wil dat demissionair verkeersminister Camiel Eurlings met spoorbeheerder ProRail om tafel gaat zitten om het project 'zonnespoor' weer op de rails te krijgen.

Dat duurzame experiment voorziet in het plaatsen van een constructie bij de stroomdraden op treintrajecten waaraan zonnepanelen kunnen worden bevestigd. Op die manier kan groene stroom worden opgewekt.

GroenLinks-woordvoerster Ineke van Gent heeft begrepen dat ProRail de stekker uit de proef heeft getrokken. Het experiment zou te duur zijn en veiligheidsrisico's met zich meebrengen. ''Die smoes wordt vaker gebruikt om een project af te blazen'', wantrouwt Van Gent. In Kamervragen aan Eurlings vraagt ze donderdag aan hem om zonnespoor weer vlot te trekken.

Treinstations

ProRail wijst op het feit dat zonnepanelen wel op daken van treinstations worden ingezet. Van Gent vindt dat prima, maar is teleurgesteld dat de zonnepanelen boven het spoor er voorlopig niet komen.

''Het spoor is een grootverbruiker van stroom'', legt de GroenLinkspolitica uit. ''Als we straks alle stroom duurzaam willen opwekken, kunnen we geen van de opties onbenut laten. De ruimte op stationsdaken is beperkt, terwijl er boven de rails geweldig veel vierkante meters beschikbaar zijn. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.''