DEN HAAG - Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) maakt zich ''grote zorgen'' over de ontwikkelingen rond Griekenland en Portugal en de gevolgen die dat heeft voor de financiële markten.

Die liggen er volgens de minister ''niet florissant'' bij, zei hij donderdag na afloop van de ministerraad. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zitten in de eindfase van hun besprekingen over noodhulp aan Griekenland.

Daarbij zullen eurolanden leningen verstrekken aan het land. Ook Nederland is bereid onder voorwaarden geld aan Griekenland te lenen. ''We moeten voorkomen dat het erger wordt'', zei De Jager.

Bezuinigingen

Het gaat er volgens hem om de financiële stabiliteit te bewaken. Maar het is nu eerst aan de Grieken om duidelijk te maken wat ze gaan doen aan bezuinigingen en hervormingen. ''Zachte heelmeesters maken stinkende wonden'', verwoordde De Jager het Nederlandse standpunt.

Eerder maakten de eurolanden al duidelijk dat ze onder strikte voorwaarden bereid zijn Griekenland geld te lenen. Voor Nederland zou dat neerkomen op een bedrag van 1,8 miljard euro.

Maar inmiddels spreekt Duitsland al over een Griekse financieringsbehoefte van 135 miljard euro. Als Nederland naar rato blijft bijdragen, zou de Nederlandse lening ook ongeveer drie keer zo groot kunnen worden.

Leningenpakket

Maar voor De Jager is het zo ver nog niet, eerst moeten de Griekse regering, het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie het eens worden over keiharde saneringen in Griekenland en over het leningenpakket.

De regeringsleiders van de eurolanden houden daar dan nog een top over in Brussel. De Tweede Kamer debatteert volgende week vrijdag met De Jager over de hulp.

Rouvoet

Volgens vicepremier André Rouvoet, die bij afwezigheid van premier Jan Peter Balkenende vrijdag de ministerraad voorzat, is de financiële stabiliteit in de eurozone ook voor Nederland van ''cruciaal belang''.

Hij meent dat het mogelijk is dat een land failliet gaat. ''Dat moeten we voorkomen. Als Europa niets doet zijn de gevolgen volgens Rouvoet groter dan als de eurolanden de Grieken wel helpen. Bang dat andere landen ook om geld komen aankloppen is hij niet. ''Weinig landen zullen, kijkend naar Griekenland, zegggen; dat lijkt ons ook wel wat.''