AMSTERDAM - De Nederlandse hypotheekmarkt heeft in maart 2010 licht herstel laten zien. Het is de eerste maand in een lange tijd waarin een stijging in zowel hypotheekomzet als in het aantal verkochte hypotheken te zien was ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het aantal verkochte hypotheken steeg met twee procent, de hypotheekomzet met zeven procent. Dat blijkt donderdag uit kwartaalcijfers van adviesbureau IG&H Consulting, dat zich baseert op gegevens van het Kadaster. 

In het eerste kwartaal van dit jaar ging het echter minder goed dan in de eerste drie maanden van 2009. De hypotheekomzet kwam vier procent lager uit, terwijl het aantal verkochte hypotheken met zes procent daalde.

Aanbieders

Onder de aanbieders van hypotheken zagen vooral de grote banken hun martkaandeel in het eerste kwartaal toenemen. Rabobank, ING Bank en ABN Amro boekten vooruitgang, hoewel de groei van de tweede voornamelijk te danken is aan de overgang van Postbank naar ING Bank. Andere stijgers waren Bank of Scotland en Rabobank-onderdeel Obvion.

Nationale Nederlanden, onderdeel van de door ING af te stoten hypotheektak, heeft juist een derde van zijn martkaandeel verloren ten opzichte van vorig jaar. Ook Direktbank, DBV, Alkmaar hypotheken en Quion leverden in.