BRUSSEL - De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben hun besprekingen over noodhulp aan Griekenland bijna afgerond.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) verwacht binnen enkele dagen een besluit. Rehn heeft dat donderdag laten weten.

Hij kon nog geen details meedelen, maar zei dat er sprake zal zijn van leningen van de eurolanden aan het noodlijdende Griekenland. Athene moet toezeggingen doen om de Griekse overheidsfinanciën te saneren.

Dag en nacht

Volgens Rehn werken de experts van Europese Commissie, ECB en IMF ''dag en nacht'' met vertegenwoordigers van de Griekse overheid om tot een akkoord te komen.

De eurolanden (de EU-lidstaten die de euro hanteren) hebben eerder aangeboden om Griekenland voor het eerste jaar 30 miljard euro te lenen tegen een rente van zo'n vijf procent. Het IMF wil daar nog 15 miljard bovenop doen. Er wordt inmiddels gepraat over een pakket voor drie jaar. Dat zal naar verwachting in totaal meer dan 100 miljard bedragen.

Griekenland heeft door zijn torenhoge begrotingstekort het vertrouwen van de financiële markten verloren en kan daar alleen nog geld lenen tegen recordtarieven. Met hun noodleningen willen EU en IMF voorkomen dat de stabiliteit van de euro wordt aangetast.

Overslaan

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, riep de eurolanden op om een helder steunplan op te stellen om te voorkomen dat de financiële risico's van Griekenland overslaan op de rest van de eurozone.

''We hebben nu vooral een goed richtingsgevoel nodig, dat ons kan vertellen hoe we deze turbulente gebeurtenissen te boven kunnen komen'', zei Trichet op een economisch congres in München.

Trichet wilde niet ingaan op de onderhandelingen met de Grieken, maar toonde zich vol vertrouwen over de uitkomst van die gesprekken.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier