BERLIJN - De hulp die Griekenland nodig heeft van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om zich te ontdoen van de enorme schuldenlast bedraagt in de komende drie jaar 135 miljard euro.

Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken, Rainer Brüderle woensdag gezegd. Hij zei tegen het Duitse persbureau DPA niet te kunnen uitsluiten dat dit bedrag nog hoger zal uitvallen.

Dominique Strauss-Kahn, de topman van het IMF, weigerde woensdag na een onderhoud met Duitse parlementsleden in te gaan op bedragen. Wel zei hij dat snel een besluit nodig is over hulp aan Griekenland. De leiders van de eurolanden, de EU-lidstaten die de euro hanteren als munt, komen op 10 mei bijeen om de knoop door te hakken.

Lening

De eurolanden zijn bereid het noodlijdende Griekenland 30 miljard te lenen tegen een rente van ongeveer 5 procent, en het IMF wil daar 15 miljard bij doen.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie zei woensdag dat de leden van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank vastberaden zijn om de stabiliteit van de euro te waarborgen. Hij voegde eraan toe dat een herstructurering van de schuldenlast van Griekenland niet aan de orde is.

Voorwaarden

Griekenland heeft de grootste moeite met de voorwaarden die de Europese Unie en het IMF stellen aan de financiële hulp. Volgens de Griekse minister Andreas Loverdos van Arbeid kan zijn land niet akkoord gaan met de voorgestelde bezuinigingen en het snijden in de lonen.

Het ministerie van Financiën in Den Haag zei woensdag de besprekingen af te wachten die nu met de Grieken worden gevoerd. Volgens een woordvoerder is eerder afgesproken dat de eurolanden het eerste jaar voor maximaal 30 miljard aan hulp bieden. Uit de onderhandelingen moet blijken of en hoeveel er verder nodig is.

De Tweede Kamer is dinsdag telefonisch bijgepraat over de kwestie. Dat gebeurt volgende week donderdag weer in een besloten overleg; een dag later staat een openbaar debat gepland.

Lees ook: dossier Eurocrisis