AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Berkeley en chipfabrikant Intel hebben een protype ontwikkeld van een mobiele telefoon ontwikkeld die de luchtkwaliteit kan meten. Dat schrijft een journalist van CNN op zijn weblog.

De gegevens van de luchtkwaliteit worden gekoppeld aan de GPS-locatie van de telefoon. De informatie die dat oplevert kan dan via een mobiele applicatie of via een website beschikbaar worden gemaakt voor iedereen.

Door de telefoons zou ook de overheid een duidelijker beeld kunnen krijgen van de luchtkwaliteit in de Verenigde Staten. Nu zijn er slechts 4000 vaststaande apparaten die de luchtkwaliteit meten, ertussen liggen soms honderden kilometers waarbinnen geen metingen plaatshebben.

Ontwikkeling

De telefoon is nog in de ontwikkelingsfase. Door de ingewikkelde metingen die hij moet doen, is het apparaat bijvoorbeeld nu nog te groot voor een broekzak. De sensoren nodig voor de metingen worden echter steeds kleiner.

Daarnaast is het niet de bedoeling dat de telefoon ook informatie over de luchtkwaliteit doorgeeft als hij in een broekzak of tas zit, omdat dat een vertekend beeld zou opleveren. Dat probleem kan met een lichtsensor verholpen worden, zo denken de onderzoekers.

Zij hopen dat hun telefoon binnen een paar jaar op de markt is.