ROTTERDAM - Kleine klusbedrijven hebben weinig last van de economische crisis die de bouw hard treft. Van de klusbedrijven met maximaal drie medewerkers merkt ruim de helft niets van de crisis.

Van de bedrijven die wel gevolgen ondervinden, kent bijna twee derde geen perioden dat zij zonder werk zitten.

Dat blijkt uit de zzp & klusmonitor van Bouwkennis, uitgever van marktinformatie over de bouw. Ruim de helft van de bedrijven die wel hinder van de crisis ondervinden, ziet alweer herstel of verwacht dat binnenkort.

Acht op de tien klusbedrijven noemen de kans op een faillissement dit jaar ''niet aan de orde of zeer gering''. Voor 6 procent valt het doek als er geen verandering optreedt.

Particulier

Klusbedrijven voeren vooral werkzaamheden uit voor particulieren. Die markt is minder gevoelig voor conjunctuurschommelingen dan de nieuwbouwmarkt waar de crisis wel heeft toegeslagen.

Van de klusbedrijven die wel last van de crisis hebben gehad, zat grofweg een op de tien door de recessie korter dan een maand zonder werk. Een even groot deel had een tot twee maanden geen opdrachten en 16 procent twee tot drie maanden. Geen enkel bedrijf heeft langer dan drie maanden zonder werk gezeten.