AMSTERDAM - Nederlanders denken dit jaar voor in totaal bijna 250 miljoen euro op de vrijmarkt te verdienen, ofwel 86 euro per persoon.

Dat is bijna tachtig miljoen euro meer dan mensen op de vrijmarkt vorig jaar uiteindelijk in hun zak staken, meldt ING woensdag na onderzoek onder 612 Nederlanders.

Iets meer dan een op de vijf Nederlanders is dit jaar van plan spullen te verkopen en nog eens tien procent zegt dat hun kinderen dat gaan doen. De vrijmarkt blijkt als vanouds een goede reden om de zolder flink op te ruimen.

Recessie

De recessie speelt ook een rol, zij het een kleine. Zo gaf vorig jaar nog zeventien procent van de ondervraagden aan spullen te verkopen voor een extra zakcentje, tegenover 21 procent dit jaar.

De verwachte uitgaven op de vrijmarkt zijn gelijk gebleven aan vorig jaar. Kopers denken ongeveer twintig euro uit te geven aan spullen en spellen en nog eens twintig euro aan eten en drinken. Driekwart van de Nederlanders, vooral gezinnen met jonge kinderen, koopt wel eens iets op de vrijmarkt.

Locatie

Op de vrijmarkt worden vooral speelgoed (23 procent), boeken (vijftien procent), kleding (vijftien procent) en huishoudelijke artikelen (veertien procent) aan de man gebracht. Een goede plek op de vrijmarkt levert naar schatting 37 procent meer opbrengst op, volgens ING de reden dat er op Koninginnedag vaak ruim van tevoren een plek op gunstige locaties wordt geclaimd.

Van de Nederlanders is verder driekwart dit jaar van plan Koninginnedag buitenshuis te vieren. Bijna een op de drie volwassen Nederlanders viert koninginnenacht. Van de jongeren onder de dertig jaar gaat 56 procent 's nachts op stap.