AMSTERDAM - De Griekse schuldencrisis sloeg woensdagochtend over op de aandelen van Europese financiële concerns. Behalve het directe risico dat de banken lopen op Griekse staatsobligaties, vrezen beleggers de gevolgen als de crisis zich verder verdiept.

''Als nu zou blijken dat Griekenland uitstaande schulden zou moeten heronderhandelen, dan gaat er pijn komen in de financiële sector in Europa'', zei Geoffrey Leloux, handelaar bij Keijser Capital.

Volgens SNS Securities hebben Duitse en Franse banken veruit de meeste Griekse staatsleningen. De Nederlandse bank en verzekeraar ING gaf enige tijd geleden echter aan dat ook voor 3 miljard euro aan Grieks staatspapier en voor 1,9 miljard euro aan Portugees staatspapier te bezitten.

Spanje

Verder zei ING toen voor 3 miljard euro Spaanse leningen te hebben. ''We denken dat dit beheersbaar is, dankzij een goed gediversificeerde portefeuille'', aldus SNS woensdag.

In Parijs verloren Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole 2,6 tot 6,2 procent. Deutsche Bank en Commerzbank leverden in Frankfurt 2,3 en 4,9 procent in. ING daalde op het Damrak 5,4 procent. SNS Reaal, ook een Nederlandse bank en verzekeraar, verloor 6,5 procent.

Paniek

Volgens Leloux van Keijser Capital is er angst voor besmetting van Griekenlands problemen op andere landen, zoals Portugal en Spanje. Daarbij zijn aandelen van ING en het Belgische concern Fortis ook favoriete aandelen van speculanten. Fortis verloor in Brussel 8,1 procent.

De directe aanleiding voor de paniek op de financiële markten was een verlaging van de kredietstatus van Griekenland en Portugal door kredietbeoordelaar S&P dinsdag. Griekse staatsleningen kregen daarbij een zogeheten 'junkstatus'.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier