Hoe klein een bedrijf ook is, er is altijd de mogelijkheid om te besparen op energieverbruik.

Een bedrijf kan net als een huishouden overstappen op groene stroom. Daarmee wordt meteen een deel van de energievraag verduurzaamd.

Verder is er voor bedrijven de mogelijkheid om het energieverbruik te vergroenen. Een gebruikelijke manier is CO2-compensatie. Er zijn organisaties die zich hierin specialiseren. Ze planten bijvoorbeeld bomen om de CO2-uitstoot mee te compenseren.

Gezamenlijk

Als klein bedrijf kun je wel een gecombineerd voordeel bereiken door op het gebied van duurzame energie samen te werken met andere kleine bedrijven.

Gezamenlijke inkoop biedt al gauw uitkomst. Met andere kleine bedrijven op een verzamelterrein kun je bijvoorbeeld afvalstromen structureren voor het opwekken van bio-energie.

Zelf opwekken

Het zelf opwekken van energie is uiteraard ook een optie. Denk aan windmolens, zonnecellen en waterkracht. De apparatuur die daarvoor nodig is, wordt steeds beter betaalbaar en werkt ook steeds eenvoudiger.

Een gemiddeld systeem van zonnepanelen levert tegenwoordig een tiende van de elektriciteitsbehoefte van een gemiddeld gezin op. Energiespecialisten kunnen helpen bij de oriëntatie op middelen en manieren om zelf energie op te wekken.