Voor ondernemers kan de energierekening een flinke kostenpost zijn. Het is dus zinvol om zakelijk energieverbruik onder de loep te nemen. In het mkb blijkt jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro aan energie verspild te worden.

Er zijn de laatste jaren veel mogelijkheden bijgekomen om energie te besparen. Variërend van eenvoudige handelingen tot grotere ingrepen, kunnen deze de ondernemer vanaf het eerste moment energie en geld besparen.

Energierekening

Eén van de makkelijkste manieren om op energiekosten te besparen, is door de energierekening eens goed te bekijken. Het slim inkopen van energie, vergelijken van verschillende leveranciers en controleren van de factuur kunnen geld opleveren.

Een andere manier om op energiekosten te besparen, is door het energieverbruik te verminderen. Dit kun je doen door verschillende energiebesparende maatregelen. Hierbij valt te denken aan gedragsmaatregelen, kleine technische aanpassingen, installatietechnische aanpassingen of bouwtechnische aanpassingen.

Gedragsmaatregelen

Het functioneren van mensen heeft energieverbruik tot gevolg. Daar valt niet zoveel aan te veranderen. Waar wel iets aan te doen is, is het beperken van de energieverspilling die vaak onbewust plaatsvindt.

Door medewerkers op simpele zaken te wijzen, zoals het uitschakelen van hun beeldscherm tijdens een vergadering, het lager zetten van de verwarming en het uitdoen van de lichten in ruimtes die niet gebruikt worden, kun je energie en dus geld besparen.

Kleine technische aanpassingen

Energiebesparing is al tijden een groot aandachtspunt in de ontwikkeling van nieuwe apparatuur. Dat biedt mogelijkheden voor de ondernemer. Zorg voor goede informatie, vergelijk, kies en bespaar.

Apparatuur voor verwarming en verkoeling geeft goede gelegenheid tot besparing. Fabrikanten richten zich meer en meer op zuinigheid, maar ook door goed onderhoud kun je als ondernemer zelf al voordeel behalen.

Een bekende vorm van energiebesparing is isolatie. Helaas blijkt dat ondernemers hun bedrijfspanden nog lang niet genoeg isoleren. Dat biedt kansen: bekijk waar in het bedrijf warmte verloren gaat.

Energiebehoefte duurzaam invullen

Door de resterende energiebehoefte duurzaam in te vullen, bespaar je ook op energieverbruik en dus op energiekosten. Dit kan door het installeren van zonnepanelen en/of een zonneboiler, of het gebruik van windenergie om energie op te wekken.