Herstel huizenmarkt nog wankel

AMSTERDAM - Het herstel op de wereldwijde woningmarkt is nog 'wat wankel'. Hoewel op bepaalde plaatsen forse stijgingen van de huizenprijzen te zien zijn, zijn er ook locaties waar de prijzen in 2009 nog flink onderuit gegaan zijn.

Dat blijkt uit de Global House Price Index, van het Britse makelaarsbureau Knight Frank.

In Hong Kong, China en Israël zijn de prijzen vorig jaar met respectievelijk 27,6, 25,1 en 21,3 procent omhoog gegaan. Letland, Dubai en Estland bungelen echter onderaan met dalingen tussen de 40 en 50 procent.

De fikse prijsstijgingen in China en Hong Kong zijn volgens Knight Frank toe te schrijven aan kapitaalinjecties van de overheid. De grootste verliezers op de lijst hebben daarentegen een bovengemiddeld grote knauw van de crisis gehad.

Nederland

Al met al zijn in bijna de helft van de 47 landen op de lijst de woningprijzen in 2009 gedaald. Nederland vormt een middenmoter met een daling van twee procent. Terwijl vijf landen een dubbelcijferige groei lieten zien, zagen negen landen, waaronder Slowakije en Ierland, de prijzen met meer dan tien procent kelderen.

Op de meeste locaties is de daling in het vierde kwartaal van 2009 afgezwakt of omgeslagen in een stijging. In Nederland gold in het laatste kwartaal een afname met 0,9 procent.

In de Verenigde Staten, waar de problemen begonnen, daalden de prijzen vorig jaar met 3,9 procent. Daar zwakte de daling in het vierde kwartaal af tot 0,6 procent.

Onzekerheid

"Dit impliceert dat 2010 wel eens het begin van herstel zou kunnen betekenen voor de landen die vorig jaar een teruggang moesten incasseren. Voor een aantal economieën, vooral in Europa, geldt echter een grote onzekerheid", aldus Knight Frank.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet woensdag weten dat de daling van de huizenprijs in Nederland minder hard gaat. De verkoopprijzen zijn in maart gemiddeld met 3,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met de voorgaande maand kwamen de prijzen 0,3 procent lager uit. Ook wisselden meer woningen van eigenaar.

Tip de redactie