Wikipedia op kantoor

Weg met de oude bedrijfshandboeken, werkprocedures en instructies. Maak plaats voor de bedrijfswiki.

Door: Luc Molenaar | ASI Consulting

Wiki-websites zijn een veel geraadpleegde bron voor kennis, zowel privé als zakelijk. Maar binnen bedrijven, zien we deze toepassing nog niet zo heel veel. Is dit angst of onwetendheid?En is wiki-informatie wel te vertrouwen?

Mensen zijn soms net schapen. Als de kudde naar links gaat, volgen we braaf. Zo ook op het internet. We raadplegen onze bronnen en menen vaak meer te weten dan de specialist in het ziekenhuis of de tandarts.

Wikipedia

En waarom ook niet? Informatie is veelvuldig beschikbaar via bronnen als Wikipedia en diverse soortgenoten. Waar we vroeger (en wat is vroeger…?) nog wel eens naar de encyclopedie grepen, pakken we nu de laptop en gaan we het internet op. De encyclopedie had een redactie, veelal bestaand uit (vooraanstaande) specialisten.

De wiki’s op internet kennen geen formele redactie en redigeren zichzelf. In principe zouden we dit minder moeten vertrouwen dan de gedrukte encyclopedie, maar niets is minder waar. Maar hebben we het wel bij het juiste eind?

Massa

Wiki’s worden gemaakt en gevuld door iedereen die daaraan bij wil dragen. Kennis wordt door de massa gemaakt. En als een meerderheid het eens is, zal het wel zo zijn, nietwaar? Vaak gaat dit op. Maar er schuilt ook een gevaar. We kunnen immers met z’n allen mis hebben, waardoor de wiki-kennis fout is en we op basis van verkeerde informatie beslissingen nemen.

De naam Wikipedia lijkt op ‘encyclopedia’. Op zichzelf misleidend want Wikipedia is geen officiële encyclopedie. En de wiki-bouwer kan natuurlijk die specifieke kennis naar voren brengen op de wiki-pagina die hij of zij op dat moment nodig acht.

Dit zien we veel terug bij propaganda en campagnes zoals in de politiek. De conclusie die daaruit kan worden getrokken, is dat een wiki-site dus per definitie subjectief is.

Overlijden

Ook worden wiki-sites wel eens gehackt, waardoor bijvoorbeeld berichten over het overlijden van een filmacteur wereldkundig wordt gemaakt, terwijl deze persoon nog springlevend is. Van Twitter verwachten we dit soort dingen wel (en zijn we het wel gewend). Maar van een ‘betrouwbare’ bron als Wikipedia….

Hebben we er dan wel iets aan? Jazeker! Nog nooit was kennis zo dichtbij als nu. De snelheid en toegankelijkheid zorgen ervoor dat we meer dan ooit tevoren kunnen inspelen op gebeurtenissen om ons heen. Maar we moeten natuurlijk wel kritisch blijven bij het zoeken naar informatie. Meerdere bronnen raadplegen kan daarom geen kwaad.

Eenvoudig

Ook binnen organisaties is een wiki-site een interessant instrument om kennis te onderhouden. Het is eenvoudig op te zetten en vaak vinden mensen het nog leuk ook om bepaalde pagina’s te maken en bij te houden. Waarom dit dan nog niet veelvuldig in het bedrijfsleven wordt toegepast, is mij een raadsel. Er wordt veel geïnvesteerd in dure kennismanagementsystemen die nagenoeg nooit het gewenste resultaat opleveren.

Een wiki-site is vele malen goedkoper en zeker ook veel effectiever. Met name omdat werknemers er zelf invulling aan geven. Weg met de oude bedrijfshandboeken, werkprocedures, instructies, etc.. Maak plaats voor de bedrijfswiki. Eindelijk een zinvolle oplossing!

Wat we er ook van vinden, wiki-sites are here to stay en zullen alleen maar meer worden gebruikt. Het zelfcorrigerende vermogen van de massa zal uiteindelijk uitmaken welke wiki-sites een lang leven beschoren zijn.

Luc Molenaar is partner bij ASI Consulting

Tip de redactie