AMSTERDAM - ''Een leiderschapswissel kent een eigen dynamiek. De bestuurders zijn mensen met sterke karakters.'' Dat zei president-commissaris Ton Risseeuw van KPN dinsdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het telecomconcern.

Hij reageerde daarmee op een artikel dinsdag in Het Financieele Dagblad, waarin een beeld wordt geschetst van een harde machtsstrijd binnen de top van het bedrijf. In een jaar tijd vertrokken twee bestuurders van KPN: Marcel Smits en Stan Miller.

''Koning Ad had vier kroonprinsen, maar er zijn er nog maar twee over'', zei Jan Maarten Slagter, voorman van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Functioneren

Risseeuw, die dinsdag het stokje doorgeeft aan Jos Streppel, zei zich geen zorgen te maken over het functioneren van de raad van bestuur. Op de vraag of de bonus over 2009 van topman Ad Scheepbouwer met 50 procent werd verlaagd vanwege de crisis binnen het bestuur, zoals in Het Financieele Dagblad werd gesuggereerd, wilde Risseeuw niet ingaan.

Een opvolger van Ad Scheepbouwer wordt in de tweede jaarhelft aangewezen, aldus Risseeuw. ''Er is een profiel opgesteld, dat ongeveer gelijk is aan dat van de heer Scheepbouwer."

Zorgvuldig

"Dit is een zorgvuldig proces en we kijken dus ook naar externe kandidaten. Er is al met een aantal mensen gesproken'', zei Risseeuw.

Volgens de president-commissaris zal de nieuwe topman aan het eind van het jaar aantreden, waardoor zijn of haar bestuursperiode een tijdje zal samenvallen met die van huidige bestuursvoorzitter. Het contract van Scheepbouwer loopt in de zomer van 2011 af.