BRUSSEL - De manier waarop de eurolanden Griekenland hebben geholpen met zijn financiële problemen kan in de toekomst vaker worden gebruikt in vergelijkbare situaties.

De Franse minister van Economische Zaken Christine Lagarde heeft dat dinsdag gezegd. ''We hebben nu een mechanisme om andere lidstaten te helpen'', aldus Lagarde tijdens een persconferentie.

De eurolanden kondigden zondag aan dat ze bereid zijn Griekenland 30 miljard euro te lenen tegen een rente van circa 5 procent. Dat geld zou komen bovenop een lening van 15 miljard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Griekenland heeft nog niet om de steun gevraagd.

Vertrouwen

De toezegging uit Brussel heeft er wel toe geleid dat de financiële markten weer vertrouwen lijken te krijgen in het met torenhoge tekorten kampende Zuid-Europese land.

De regering in Athene is er inmiddels in geslaagd met twee staatsleningen 1,6 miljard op te halen op de kapitaalmarkt.

Weerstand

Overigens bestaat er in sommige eurolanden nogal wat weerstand tegen een eventuele lening aan Griekenland.

Duitsland wil een extra EU-top, voordat de knoop definitief daarover wordt doorgehakt. In Nederland ligt vooral de VVD nog dwars. Nederland zou zo'n 1,8 miljard moeten bijdragen aan de lening van 30 miljard.

Naast Griekenland hebben ook Portugal en Spanje steeds meer moeite hun schulden gefinancierd te krijgen.

Gerustgesteld

De voorzitter van de groep van eurolanden, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, zei dinsdag gerustgesteld te zijn door de reactie van de markt op het noodplan voor Griekenland.

Maar volgens Juncker kan er pas over een aantal dagen een definitief oordeel worden gegeven over hoe het plan uitwerkt.