AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank vreest dat de Nederlandse woningmarkt weer zal inzakken als de politiek plannen voor beperking van de hypotheekrenteaftrek doorzet.

In een interview met persbureau Reuters waarschuwde hij daar onlangs voor.

''Laten we nu geen terugslag creëren. De huizenmarkt is geleidelijk aan het opkrabbelen. Dat proces moeten we niet verstoren met maatregelen. Dit is niet het moment'', zei Moerland.

Prijsdalingen

De Nederlandse woningmarkt lijkt, na een periode van gematigde prijsdalingen, enigszins tot rust gekomen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stegen de prijzen in de eerste maanden van dit jaar met 0,4 procent.

De voorman van de grootste hypotheekverstrekker van Nederland staat niet alleen met zijn waarschuwing. Vorige week zei NVM-voorzitter Ger Hukker al dat dit een heel slecht moment is voor discussie over de renteaftrek.

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, zei vorige maand dat tornen aan de aftrek schadelijk zou zijn voor de woningmarkt.

Overheid

Moerland wilde geen precieze verwachting geven van hoe sterk de prijsdaling volgens hem zal zijn, als de overheid toch maatregelen neemt. Een van de ambtelijke werkgroepen die moest zoeken naar mogelijkheden voor de overheid om te bezuinigen presenteerde begin deze maand vijf varianten voor hervorming van de woningmarkt.

Zij schatten dat de meest ingrijpende variant leidt tot een prijsdaling van ongeveer 13 procent.

Financiële positie

Eventuele dalingen zullen geen negatief effect hebben op de financiële positie van Rabobank. Moerland verwacht geen nieuwe voorzieningen voor eventuele verliezen op de hypothekenportefeuille.

Een voorzichtig kredietbeleid en het uitblijven van een scherpe prijsstijging, zoals onder meer in de VS en het VK heeft plaatsgevonden, noemde hij als redenen.