Ik ben een Dagobert. Een echte. Niet zo rijk als deze fortuinlijke eend weliswaar, een pakhuis vol klinkende munten laat waarschijnlijk nog even op zich wachten, maar ik hou van het idee dat ik géld heb.

Nogmaals, veel is het niet, maar het is van mij en helemaal door mij bij elkaar gewerkt. Bloed, zweet en tranen omgezet in euro's. Heerlijk.

Nu zegt mijn boekhouder dat ik minder winst zou moeten maken. Blijkbaar zit ik bovenop mijn berg(je) geld als een waakse moederkloek. Zou kunnen. Zijn oplossing: investeren.

Investeren

Investeren om nóg meer te gaan verdienen uiteindelijk, en omdat er nu in verband met de situatie-met-de-grote-C extra regelingen zijn voor investeringsaftrek, is dit naar zijn zeggen hét moment daarvoor.

Toch voelt het griezelig, dat investeren. Eenmaal uitgegeven, is mijn bankrekening niet één twee drie aangevuld en nouja, een investering kan je niet eten (geld trouwens ook niet, maar daar kan je ten minste nog eten van kópen). En waarin investeer ik dan? In iets saais zoals briefpapier, iets leuks zoals een nieuwe computer of in iets nuttigs zoals een adressenbestand? Moeilijk, moeilijk.

De hypotheekmeneer

Mijn hypotheekadviseur vindt het beter om het geld vast te zitten, want nu ligt het "te verstoffen" en levert het weinig op. Ook weer waar. Maar als ik het vast zet, kan ik er niet bij. En hoe krom het ook klinkt, spaargeld kun je óók niet eten!

Je zou zeggen dat ik vanaf mijn miniscule bergje geld íets meer overzicht zou hebben op de situatie door het hoogteverschil. Klopt niet. Ik hou ervan om naar mijn bankafschriften te kijken, ze in de lucht te gooien en naar beneden te laten wapperen. Net zoals Dagobert met zijn geld. Ooit hoop ik dat zelf te kunnen doen met échte munten.

Dan zwem ik zó mijn pensioen tegemoet, dwars door het geldpakhuis waarin ik geïnvesteerd heb, de map waarin mijn spaarverklaring zit als springplank gebruikend. Als u mij nu wilt excuseren; ik ga nog wat acquisitie plegen!

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/