MANILLA - De opkomende economieën in Azië groeien dit jaar met 7,5 procent. Dat voorspelt de Asian Development Bank (ADB) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Vorig jaar steeg het bruto binnenlands product van de Aziatische landen met 5,2 procent. Voor 2011 verwacht de bank een groei van 7,3 procent.

ADB-president Haruhiko Kuroda waarschuwt in het rapport voor 'oververhitting'. De instroom van grote hoeveelheden geld en hoge groeicijfers kunnen tot oplopende inflatie leiden.

Inflatiegevaar

Om het inflatiegevaar tegen te gaan pleit de bank voor vrije valutakoersen. China staat de afgelopen maanden onder druk om de wisselkoers van de yuan op te waarderen.

Eind 2008 bevroor China de koers van de yuan in dollars om de Chinese export door de financiële crisis heen te loodsen.

Azerbeidzjan

China zal dit jaar met een bbp-stijging van 9,6 procent de grootste groei laten zien. Het land wordt gevolgd door Azerbeidzjan (9,5 procent) en India (8,2 procent). Alleen de economie van Fiji, de eilandengroep in de Stille Oceaan, zal dit jaar krimpen.

De verwachte sterke economische groei in Azië is te danken aan stimuleringsmaatregelen van overheden en stijgende inkomens. Daardoor stijgt ook de inflatie naar 4 procent in 2010. Voor 2011 wordt een inflatie van 3,9 procent verwacht.