DEN HAAG - Zo'n 240.000 ambachtelijke ondernemingen verschaffen werk aan ruim 900.000 mensen en zijn jaarlijks goed voor 127 miljard euro aan omzet.

''Dat is 8 procent van de totale omzet van het Nederlandse bedrijfsleven'', aldus het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) dinsdag. Bovendien creëren zij 38,5 miljard euro aan toegevoegde waarde.

Op verzoek van het bedrijfschap heeft onderzoeksbureau EIM voor het eerst de economische betekenis van de ambachtelijke bedrijven becijferd.

Imago

''Maar liefst 83 procent van de mensen vindt de ambachtseconomie belangrijk voor Nederland'', stelt het HBA op basis van onderzoek naar het imago en de waardering voor de sector. Dat vertaalt zich niet in animo voor het vak. ''Slechts 38 procent van de jongeren zou een ambachtelijk beroep overwegen'', blijkt uit hetzelfde onderzoek.

De sector kampt dan ook met 'dubbele vergrijzing'. Ervaren vakmensen verlaten het ambacht, jongeren kiezen te weinig voor een ambacht. Een 'Doe Toets' in het onderwijs als tegenhanger van de Citotoets zou daar volgens het HBA verandering in kunnen brengen.