DEN HAAG - De waarde van de goederenuitvoer is in februari uitgekomen op 28 miljard euro. Dat is ruim 13 procent meer dan een jaar eerder.

De waarde van de invoer steeg met 9 procent tot 24 miljard euro. Daardoor kwam het Nederlandse handelsoverschot uit op 4 miljard euro, 1,3 miljard euro meer dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het volume van de uitvoer, de hoeveelheid goederen, was in februari 11 procent groter dan een jaar eerder. Mede als gevolg van hogere prijzen van aardolie- en chemische producten waren de uitvoerprijzen 2 procent hoger dan een jaar eerder.

Het volume van de uitvoer was dus hoger dan een jaar eerder, maar bleef nog iets onder het niveau van februari 2008, vóór de financiële crisis.

Volume

Het volume van de invoer nam in februari met bijna 5 procent toe en lag wel duidelijk onder het niveau van februari 2008.

In de eerste helft van 2009 was het volume van de uitvoer steeds ongeveer 11 tot 15 procent lager dan een jaar eerder, maar daarna werd de afname steeds kleiner, tot in december het uitvoervolume voor het eerst hoger was. In januari was dat 8 procent meer dan een jaar eerder en in februari zette de stijging dus door.