UDEN - Ongeveer zeshonderd schoonmakers hebben dinsdag het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden urenlang geblokkeerd.

Twintig actievoerders lieten zich door een hoogwerker op het dak van het gebouw zetten. Daar vestigden zij met spandoeken de aandacht op de actie, die tot rond lunchtijd duurde.

De tachtig mensen die in het hoofdkantoor werken, hebben dinsdag vanuit andere vestigingen van het bedrijf of vanuit huis gewerkt, aldus CSU-woordvoerder Erwin Vos.

De actievoerders hebben volgens hem ''een redelijke troep'' achtergelaten. ''Zij eisen respect, maar zijn niet erg respectvol omgegaan met de omgeving.''

Respect

De schoonmakers voeren al weken actie voor respect en waardering én een goede cao. Zij richtten dinsdag hun pijlen op CSU omdat dat grote schoonmaakbedrijf volgens hen ''dwarsligt'' bij de onderhandelingen daarover.

De actievoerders in Uden kwamen uit het hele land. Zo waren onder hen schoonmakers die werken bij Dow Chemical Terneuzen en die sinds maandag staken.

Bemiddelaars

Twee bemiddelaars proberen sinds maandag op verzoek van de vakbonden en werkgevers de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. Het zijn Keimpe Schilstra en Henk Strating, die allebei werken voor X-stra, een organisatie die zich bezighoudt met bemiddeling in arbeidsvoorwaardelijke conflicten.

FNV Bondgenoten is ondanks de bemiddelingspoging niet van plan de acties nu op een lager pitje te zetten, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer. Volgens hem zijn de grote opdrachtgevers van schoonmaakwerk wel bereid een kostenstijging te aanvaarden. ''Toch willen de werkgevers geen cao afspreken.'

Looneis

De onderhandelingen zitten vooral vast op het loon. De bonden eisen in twee jaar tijd in totaal 4 procent meer loon. De werkgevers bieden 2,5 procent in twee jaar.

Meyer wijst erop dat het geduld van de grote opdrachtgevers in de schoonmaakbranche opraakt. Vorige week noemden Schiphol en de NS de verschillen tussen de werkgevers en de vakbonden overbrugbaar. Schiphol-topman Jos Nijhuis zei toen dat het nu aan de werkgevers is om een stap te zetten.

De staking in de schoonmaak is inmiddels de langste sinds 1933. Ieder dag komen er stakers bij, zegt Meyer. ''De dynamiek is niet meer te stoppen.''