CAMBRIDGE - De Amerikaanse economie is nog niet uit de recessie. Dat stelt het National Bureau of Economic Research (NBER) maandag.

Volgens het bureau dat officieel vaststelt of de Amerikaanse economie wel of niet in een recessie zit, zijn de tot nu toe beschikbare data onvoldoende om te concluderen dat de grootste economie ter wereld de recessie achter zich heeft gelaten.

Hoewel de meeste indicatoren inmiddels omhoog wijzen is het volgens de onderzoekers nog te vroeg om te bepalen waar het dieptepunt lag.

Het onderzoekscomité van de NBER is donderdag bijeen geweest om alle beschikbare data nader te bekijken en op basis daarvan te besluiten of de recessie die in december 2007 begon voorbij is.

Positiever

''Alhoewel de meeste indicatoren positiever zijn geworden, heeft het comité geconcludeerd dat het vaststellen van de datum waarop de recessie voorbij is op basis van de beschikbare informatie voorbarig zou zijn'', aldus het NBER in een verklaring.

''Veel indicatoren zijn nogal voorbarig op dit moment en zullen in de komende maanden bijgesteld worden.''

Werkloosheid

Het NBER hanteert niet de gangbare definitie voor de recessie (twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp) maar kijkt behalve naar de economische groei ook naar andere factoren zoals het niveau van de werkloosheid, de industriële productie en de inkomens van huishoudens.

Het kostte de club een jaar om vast te stellen dat de recessie in de VS in december 2007 begon. De meeste economen denken dat de economie tussen juni en augustus vorig jaar weer is gaan groeien.