DEN HAAG - Het tweede onderzoek naar een voormalige DSB-bestuurder is klaar en zal naar verwachting een van de komende dagen naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Het eerste onderzoek naar Gerrit Zalm zorgde in maart voor veel commotie in de Nederlandse financiële wereld en in politiek Den Haag.

Uit het onderzoek bleek dat de toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het niet eens waren over het handelen van Zalm bij DSB.

Toetsing

Professor Scheltema, die op verzoek van de Tweede Kamer de onderzoeken toetst, heeft het tweede onderzoek naar minister Jan Kees de Jager (Financiën) gestuurd, die het binnenkort doorstuurt naar de Kamer.

Scheltema sloot zich begin maart aan bij het oordeel van DNB dat Zalm kan aanblijven als topman bij ABN Amro. AFM vond dat hij daar weg moest vanwege zijn werk bij DSB.

Linschoten

Een van de oud-bestuurders die onderzocht werd is oud-VVD-staatssecretaris Robin Linschoten. Naar oud-VVD-minister Ed Nijpels wordt geen onderzoek meer gedaan, omdat hij is afgetreden bij het ambtenarenpensioenfonds ABP en geen functie meer bekleedt in de financiële sector.

Het brede onderzoek dat Scheltema doet naar de ondergang van DSB Bank zal half mei klaar zijn. Oorspronkelijk was de bedoeling dat het in februari klaar zou zijn.