AMSTERDAM – Wereldwijde investeringen in duurzame energie zijn in het eerste kwartaal met 31 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De toename is vooral toe te schrijven aan windenergie en een grotere vraag vanuit China.

Dat blijkt uit gegevens die onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance maandag bekendgemaakt heeft. Nieuwe investeringen in onder meer wind en zonne-energie en in geothermische energie, afkomstig uit aardwarmte, bedroegen in totaal 27,3 miljard dollar. In het eerste kwartaal van 2009 was dit nog 20,8 miljard dollar.

De investeringen in windparken was wereldwijd goed voor 14,1 miljard dollar, terwijl in Chinese projecten voor schone energie 6,5 miljard dollar gestoken werd. Daarmee is China koploper.

Verenigde Staten

Hoewel de investeringen in de Verenigde Staten stegen, gingen die in Europa naar beneden. Volgens het onderzoeksbureau komt dit doordat er in Europa maar weinig grote projecten op het gebied van zonne-energie en windenergie zijn.

“Hoewel we nog niet terug zijn op het piekniveau van 2007, was het eerste kwartaal van 2010 bemoedigend”, vindt Michael Liebreich van New Energy Finance. “Voor heel 2010 verwachten we recordinvesteringen in schone energie en veel beursgangen binnen de sector.”

Opvallend is de stijging van het aandeel van durfkapitaal en privaat vermogen, die 1,3 miljard dollar meer investeerden in duurzame energie dan in het eerste kwartaal van 2009.

Aandelenuitgifte

Projecten die de totale investeringen een duwtje in de rug hebben gegeven, zijn de aandelenuitgifte ter waarde van 202 miljoen dollar door het Engelse bedrijf Clipper Windpower en het Amerikaanse bedrijf Better Place, dat 350 miljoen dollar aan privaat kapitaal ophaalde.

Daarnaast vond er een grote overname plaats in de sector; het voedingsconcern Bunge nam voor 896 miljoen dollar het Braziliaanse Usina Moema Participacoes over, een producent van suiker en ethanol.