AMSTERDAM - Stichting Brein gaat samen met Nederlandse uitgevers de florerende handel in digitale boeken aanpakken. Het illegale aanbod op plekken als Marktplaats is inmiddels zo groot dat snelle actie hard nodig is.

Op sites als Marktplaats en Speurders is het erg eenvoudig om tegen lage tarieven hele bibliotheken aan digitale e-books te kopen.

Voor 10 euro is een koper bijvoorbeeld een cd met 800 digitale boeken in ePub-formaat rijker. Hier staan veel Nederlandse auteurs tussen als Harry Mulisch, Saskia Noort en Arnon Grunberg; maar ook buitenlandse schrijvers als Dan Brown en schrijversduo Nicci French.

Wildgroei

Volgens de Groep Algemene Uitgevers (GAU) worden zijn leden in snel toenemende mate geconfronteerd met een wildgroei aan illegale e-books.

Volgens de organisatie is het tijd om te handhaven: "Met een effectieve handhaving van het auteursrecht kan uiteindelijk creativiteit blijven worden gestimuleerd en voor een ruim en gevarieerd aanbod van e-boeken worden gezorgd."

Daarom zijn de handen ineen geslagen met stichting Brein, onder andere bekend door rechtszaken tegen torrentsites en verantwoordelijk voor het verdwijnen van illegaal aanbod via het Nederlandse bittorrentplatform Mininova.

GAU heeft contact gezocht met Brein omdat de organisatie veel ervaring heeft met het bestrijden van piraterij. De samenwerking is sinds begin april van kracht en er wordt een pilot opgestart die loopt tot januari 2011.

Nieuwsgroepen

Naast de handel via online marktplaatsen richten de bestrijders zich ook op peer-to-peer netwerken, nieuwsgroepen en fora. Brein zoekt bijvoorbeeld Marktplaats af naar advertenties die niet in de haak zijn, die dan worden verwijderd door Marktplaats.

Naar hardnekkige digitale helers wordt nader onderzoek ingesteld wat kan leiden tot een huisbezoek van Brein. Ook kan er een rechtszaak volgen.

Waarschuwing

Tegen P2P-sites en Usenet-providers wordt een bekende strategie gebruikt. P2P-sites die incidenteel inbreuk maken op auteursrechten krijgen een Notice & Takedown-waarschuwing.

Dat houdt in dat de bestanden na melding moeten worden verwijderd. Maar eigenlijk mikt de auteursrechtenwaakhond zijn pijlen liever op het afsluiten van P2P- en Usenet-portals omdat er naast illegale e-boeken ook veel ander auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt aangeboden.

Ditzelfde geldt voor fora met links die verwijzen naar filehosters, ook die sites haalt Brein het liefst offline.

Offline

Eind vorige week maakte Brein bekend dat Usenet-indexer MasterNZB offline is na sommaties van Brein. De beheerder is gestopt met het verwijzen naar zogeten nzb-links die leiden naar auteursrechtelijk beschermde films, muziek en games.

Een zaak tussen Brein en FTD, een andere Usenet-indexer, ligt momenteel voor de rechter.