Honderden miljoenen waren ze kwijt aan de Woekeraar van Wognum AKA Dirk Scheringa. De Nederlandse grootbanken moesten hun winsten over 2009 flink aanpassen door de voorzieningen voor het faillissement van DSB Bank.

Maar is dat geld wel echt weg, of komt dat uiteindelijk voor een deel weer terug? 925.nl en Nuzakelijk.nl zochten het voor u uit.

Hoe werkt het eigenlijk?

Als een bank failliet gaat treedt het depositogarantiestelsel in werking. Dat zorgt ervoor spaarders tot een bepaald bedrag hun geld altijd terug krijgen. De spaarders zijn bij een faillisement schuldeisers, die hun tegoed proberen terug te krijgen van de failliete bank.

Zij hoeven dat niet zelf te doen, dat doet de Nederlandsche Bank, (DNB) voor hen. DNB neemt de schuld eigenlijk van de spaarder over en betaalt de spaarders hun spaarcenten uit. Banken betalen hieraan naar rato van hun marktaandeel mee.

Vervolgens legt DNB een claim bij de curator van de failliete bank neer. De curator maakt een inschatting van de waarde van de bezittingen van de failliete bank. Vervolgens laat ze aan DNB weten hoeveel procent van de spaargelden terug zal komen. Op basis van deze gegevens nemen banken een voorziening. Zij schatten in hoeveel zij uiteindelijk kwijt denken te zijn aan het faillissement.

500 miljoen

Dagblad de Pers telde alle voorzieningen van Nederlandse Banken voor het faillissement van DSB Bank al bij elkaar op en kwam op grofweg 500 miljoen euro. Rabobank reserveerde 200 miljoen voor DSB bank, ABN Amro 100 miljoen, Foetsie. Toch?

Dat hoeft niet zo te zijn. De curator gaat de bezittingen van de bank verkopen. Deze kunnen meer of minder opleveren dan vooraf ingeschat. Na de gehele afwikkeling van het faillissement van een bank blijkt vaak dat tussen de 80 en 90% van alle schulden terug betaald kan worden. Daar gaat vaak wel zo’n tien jaar overheen.

Op dat moment kan de curator definitief aan DNB laten weten hoeveel de schade bedraagt. DNB geeft dit weer door aan de banken. De eindafrekening wil nog weleens meevallen.

Icesave vordering valt mee

Bij Icesave was dit bijvoorbeeld het geval. Dit faillissement was al na een jaar afgewikkeld, omdat Icesave maar een product had: de spaarrekening met hoge rente. Zo meldt ABN Amro in haar jaarverslag een meevaller van 17 miljoen euro van het faillissement van het Ijslandse Icesave. Van Lanschot rapporteert een meevaller van 1,1 miljoen euro.

Het zou dus goed kunnen dat ook de eindafrekening van DSB bank lager uit komt. Waarschijnlijk laat deze afrekening wat langer op zich wachten dan die van Icesave. Met al haar verschillende koopsompolissen, spaarrekeningen en depositovarianten is DSB bank een stuk ingewikkelder dan Icesave met die enkele spaarvariant.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 925.nl