AMSTERDAM - Het herstel van de industriële activiteit in Nederland zet door. Dat schrijven economen van de ING maandag in een kwartaalbericht over de Nederlandse economie.

Er is echter geen sprake van een duurzaam herstel van de vraag, omdat de bedrijfsinvesteringen traag op gang komen en er onzekerheid heerst over de bestedingen van de overheid en de consumenten.

Over heel 2010 verwacht ING dat de industriële productie met 4 procent zal stijgen. Door een sterk groeiende vraag vanuit het buitenland, nemen de orders sinds mei vorig jaar weer toe. Dit jaar gaan met name in de eerste helft van het jaar steeds meer bedrijven hun voorraden opbouwen.

Vraag

In de tweede helft van dit jaar zal de buitenlandse vraag afzwakken, verwacht ING. Dan zal het positieve effect op de wereldeconomie van de stimuleringsmaatregelen die veel landen hebben genomen aan kracht inboeten.

Met een groei van 4 procent dit jaar komt de productie eind 2010 uit op een niveau dat nog steeds 6 procent onder het hoogste niveau voor de recessie ligt. Voor een duurzaam herstel moeten de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen groeien, aldus ING.

Dat gebeurt volgens de bank pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2010 en in 2011.