STOCKHOLM - Het Britse defensieconcern BAE Systems is de grootste wapenfabrikant ter wereld. Dat meldde defensiedenktank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) maandag op basis van zijn jaarlijkse ranglijst.

Het is voor het eerst dat die lijst niet wordt aangevoerd door een Amerikaans bedrijf.

BAE Systems verkocht in 2008 voor 32,4 miljard dollar (23,8 miljard euro) aan defensiemateriaal en stootte daarmee het Amerikaanse Boeing van de eerste plaats. Met een omzet van 29,2 miljard dollar zakte Boeing naar de derde plaats, achter het eveneens Amerikaanse concern Lockheed Martin. Dat bedrijf bracht voor 29,9 miljard dollar aan wapens aan de man.

Volgens de Zweedse denktank profiteerde BAE vooral van betere verkopen in de Verenigde Staten. Daarmee werd de dalende verkoop aan andere landen, waaronder Groot-Brittannië, gecompenseerd.

Omzet

De honderd grootste defensieconcerns zagen hun gezamenlijke omzet in 2008 met 11 procent stijgen tot 385 miljard dollar (282,5 miljard euro), berekende SIPRI. Volgens de denktank is dat meer dan drie keer zoveel als het bedrag dat in dat jaar wereldwijd aan ontwikkelingshulp werd uitgegeven.

BAE, bekend van onder meer de Eurofighter Typhoon, is het enige bedrijf uit de top drie dat zijn omzet bijna geheel uit de militaire markt haalt. Voor vliegtuigbouwer Boeing komt 48 procent van de omzet uit de verkoop van defensiemateriaal, bij Lockheed Martin zijn de wapenverkopen goed voor 70 procent van de omzet.