NEW YORK - De Amerikaanse verzekeraar AIG heeft een verzekeringsovereenkomst met de Amerikaanse bank Goldman Sachs afgehandeld. Volgens een bron van persbureau Reuters moet AIG hierbij een verlies incasseren van 1,5 tot 2 miljard dollar (1 tot 1,4 miljard euro).

De 'credit default swaps' waarop de overeenkomst betrekking heeft, dekken de verliezen af die Goldman zou leiden op complexe hypotheekproducten. Vorig jaar werd duidelijk dat Goldman Sachs een van de grootste afnemers van dergelijke verzekeringen van AIG was.

De activiteiten van AIG Financial Products, het onderdeel dat de producten verkocht, sleepten de verzekeraar de afgrond in. Op het hoogtepunt van de financiële crisis moest de Amerikaanse overheid het concern met noodleningen en kapitaalinjecties redden.

Rabobank

Behalve Goldman Sachs had een lange lijst van Amerikaanse en Europese banken soortgelijke overeenkomsten met AIG. Ook de Nederlandse concerns Rabobank en ING staan op deze lijst. Toen vorig jaar duidelijk werd dat AIG staatssteun moest gebruiken om zijn verplichtingen uit deze contracten na te komen, leidde dat in de VS tot grote publieke en politieke woede.

De activiteiten van AIG Financial Products worden afgebouwd. Om de staatssteun terug te betalen is AIG bezig met een omvangrijke herstructurering.

Vorige maand werd met de verkoop van onder meer de Aziatische activiteiten en een groot Amerikaanse onderdeel in totaal 51 miljard dollar opgehaald.