BRUSSEL - De eurolanden zijn bereid Griekenland leningen te geven van 30 miljard euro in het eerste jaar. Dat hebben de ministers van Financiën van de zestien landen zondag telefonisch afgesproken.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft dat bekend gemaakt.

Juncker onderstreepte dat de afspraak niet betekent dat het leningen nu worden verstrekt. Dat gebeurt pas als Griekenland er om vraagt. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Grieken geld lenen. Om welk bedrag het gaat is nog niet duidelijk. Naar verluidt gaat het om 15 miljard.

Rente

De eurolanden zullen elk naar rato bijdragen aan de lening. De rente die de Grieken op tafel moeten leggen, bedraagt rond de 5 procent. Volgens eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) is dat een wat hoger tarief dan de IMF vraagt. ''Het gaat om een lening, zeker niet om een subsidie.''

Griekenland kan door zijn torenhoge begrotingstekort steeds moeilijker lenen op de kapitaalmarkt. Twee weken terug spraken de EU-leiders al af dat ze Athene zo nodig zouden bijspringen , op voorwaarde dat ook het IMF een rol speelt bij de steunoperatie.

De Jager

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financien zei dat het akkoord van de eurolanden volledig voldoet aan de met de Tweede Kamer overeengekomen inzet. ''Het programma wordt samen met het IMF ontworpen en gefinancierd. Er zijn zeer strenge voorwaarden en bovendien een forse rente-opslag.'' Die is volgens De Jager zelfs nog iets hoger dan die van het IMF.

''Ik ben hier tevreden over, want dit is belangrijk voor de euro en er zijn ook Nederlandse belangen mee gemoeid. Uiteraard is het laatste woord over Nederlandse deelname aan de Kamer'', aldus De Jager.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier