Na zo’n twintig jaar van stagnatie lijkt de tweede economie ter wereld eindelijk weer eens de wind in de zeilen te hebben. Japan - over dat land hebben we het - wordt door veel analisten getipt voor dit jaar.

Door Peter Cordes | Wijs & Van Oostveen in samenwerking met belegger.nl

Niet zo verwonderlijk, want het land ligt natuurlijk wel in een regio where it’s happening de komende decennia.

In Azië is al jaren sprake is van bovengemiddelde groei. China - een land waar Japanse bedrijven veel naar exporteren - noteert al jaren groeicijfers van 8 procent of hoger. Ook andere landen in de regio, zoals Indonesië, lieten mooie groeicijfers zien. Maar Japan bleef het stagnerende lelijke eendje.

Kentering

Na jaren van stagnatie zien flink wat analisten nu eindelijk tekenen van een kentering. Zo was er recent sprake van fors herstel van de resultaten van veel Japanse bedrijven.

De Japanse krant Nikkei meldde dat bedrijven die meer dan de helft van de omzet in het buitenland behalen een winststijging van 450 procent realiseerden in het laatste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Voor bedrijven met 30 tot 50 procent omzet in het buitenland bedroeg de winststijging 140 procent. Daarnaast is er ook sprake van een belangrijke verschuiving in de Japanse economie.

Export

Uit recente data van Bloomberg blijkt dat nu meer dan de helft van de Japanse export naar Aziatische landen gaat. Dit is een belangrijke verschuiving, die duidelijk maakt dat Japan minder afhankelijk wordt van de VS en Europa.

De export naar de VS en China bedraagt respectievelijk 16,1 procent en 18,9 procent. Daarmee is China de VS voorbijgestreefd als grootste afnemer van Japanse producten. En waar zijn momenteel de hoogste groeicijfers te vinden? Juist, in de Aziatische regio en zeker in China. Dat is dus goed nieuws voor de Japanse economie.

Wereldeconomie

Bovendien kan Japan ook profiteren van een verder herstel van de wereldeconomie. Cyclische sectoren zijn oververtegenwoordigd op de Japanse markt: 60 procent van de Japanse markt versus 38 procent wereldwijd.

Al deze factoren dragen er toe bij dat mondiale beleggers momenteel met veel interesse naar Japan kijken en verwachten dat het land dit jaar zal outperformen. Analisten van Nomura-bank zien als bonus ook een groeiende cashflow en stijgend dividend voor Japanse bedrijven in het verschiet. Ook dat zou een positief effect op de Japanse aandelenmarkt kunnen hebben.

29 december 1989

Een paar waarschuwende woorden zijn hier natuurlijk wel op hun plaats. Bijvoorbeeld de problemen bij autofabrikant Toyota, dat wereldwijd nog steeds auto’s moet terughalen, en verder bij vliegtuigmaatschappij JAL.

Ook het groeiende overheidstekort baart zorgen. Maar dat is natuurlijk wel een probleem dat in veel meer landen speelt. De Japanse Nikkei-index noteert momenteel rond de 10.800. Ruim onder het hoogtepunt van rond de 39.000 op … 29 december 1989 (!!!), maar inmiddels ook wel flink verwijderd van de bodem van iets boven de 7000 die de index tot twee keer toe in 2008 aantikte. Beleggen in het land kan bijvoorbeeld middels een tracker van iShares. Maar er zijn ook beleggingsfondsen die zich specialiseren in Japanse aandelen.

Peter Cordes is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & van Oostveen (www.wijs.nl). Cordes (1969) startte bij het beleggersplatform BeursOnline, waar hij zich richtte op content management en het ontwikkelen van concepten. Al snel maakte hij de overstap naar de researchafdeling bij Wijs & van Oostveen, waar hij de beleggingsvisie vertaalde in concrete producten en een heldere dienstverlening voor particuliere beleggers.