AMSTERDAM – De Europese hotelprijzen vallen in april 12 procent hoger uit dan in de voorgaande maand. Hiermee hebben ze het hoogste peil sinds oktober 2009 bereikt. Dat blijkt uit de trivago Hotel Prijs Index (tHPI).

Vooral in hotels in Zuid-Europa zijn reizigers duurder uit; in Istanbul, Barcelona en Rome zijn de prijzen tot 42 procent verhoogd. "Mensen trekken naar het zuiden om het warme weer op te zoeken en dit leidt tot stevige prijsstijgingen", aldus de hotelprijsvergelijkingssite.

De gemiddelde prijs voor een standaard tweepersoonskamer ligt nu op 115 euro, in maart was dit nog 106 euro.

In 31 van de 50 steden die de index behelst, zijn de hotelprijzen gestegen. De kosten bedragen in absolute zin het meest in Venetië, waar een overnachting 210 euro kost. Genève is met 176 euro de op een na duurste stad om in te overnachten, op de voet gevolgd door Rome, Londen en Parijs.

Amsterdam

In Amsterdam kost een hotelovernachting gemiddeld 151 euro. In maart bedroeg dit nog 117 euro. Hannover is met 75 euro de goedkoopste stad om in te verblijven.

De stijging van de hotelprijzen blijft niet beperkt tot de grote toeristische steden. In 19 Europese landen is de gemiddelde prijs fors omhoog gegaan. Tsjechië spant de kroon met een stijging van 38 procent. Ook in Turkije en Rusland zijn hotelovernachtingen flink duurder geworden.

Absoluut gezien is Zwitserland het duurste land, gevolgd door Rusland en Noorwegen. In Bulgarije, Polen en Roemenië zijn reizigers het goedkoopst uit.