Levenstherapie is een veelomvattend woord, maar als je het letterlijk uitlegt dan zou het betekenen dat je geholpen moet/wilt worden bij het gelukkig maken van je leven.

Iedereen heeft enig moment wel een wegtrekker, zo’n moment dat je het even helemaal niet meer ziet zitten. Het toekomstbeeld is niet duidelijk, welke koers zakelijk te gaan varen, hoe de combinatie met privé te maken en praten we überhaupt nog over een privé-leven?

Over het algemeen zijn het ondernemers die op mijn pad komen die het, om wat voor reden dan ook, tijdelijk niet voor elkaar krijgen om datgene waar ze al die jaren zo succesvol in zijn geweest, op de rit te houden.

Herkennen

De eerste stap zet je al door het te herkennen en erkennen en feliciteer hen dan ook met dit gegeven. Het levert wel eens vreemde blikken op, maar ze realiseren zich niet dat er genoeg ondernemers zijn die deze eerste stap uit schaamtegevoel, trots of welke reden dan ook, niet zetten en hun onderneming te gronde zien gaan. Wat voor de privé-situatie dan ook weer gevolgen heeft.

Als die ondernemer ziet dat er iets moet gebeuren en dus die belangrijke stap zet, mogelijk met ingeslikte trots, gaan er na enige tijd allerlei deuren open. Ik zeg met name na enig tijd, want de man of vrouw in kwestie moet eerst dieper gaan om er vervolgens beter uit te komen.

Dat dieper gaan had ik enige tijd geleden aan de hand. De man in kwestie zag het eigenlijk helemaal niet meer zitten en hij was zover er de brui aan te geven. Zijn bedrijf, waar hij jarenlang zo hard aan gewerkt had en wat eindelijk toonaangevend was, zomaar van de hand doen.

Relatie

Zijn relatie was door deze gedachten ook behoorlijk onder druk komen te staan en met een berg cash geld wilde hij weg. Waar naartoe wist hij niet, maar zijn bedrijf interesseerde hem niets meer.

Zijn kinderen waren nagenoeg volwassen en daar had hij ook geen omkijken meer naar en zijn vrouw was inmiddels een zelfstandige vrouw geworden die haar eigen boontjes goed kon doppen.

Uiteraard vond ik dit een uitdaging, maar mede door gesprekken met zijn mensen kwam ik erachter dat het een gepassioneerde man was en altijd vol passie de dingen deed die hij dacht te moeten doen.

Een man die het als ouder prima gedaan had, met een vrouw die hij nooit had verwaarloosd en een bedrijf wat prima draaide, het leek erop dat hij zijn taak in het leven volbracht had. Er zijn de nodige gesprekken geweest om te achterhalen waar hij opnieuw die passie, die hij nog steeds ergens in zich had, tevoorschijn kon toveren. Ik heb hem daarbij wel een tijdje het gevoel gegeven dat vluchtgedrag prima was, als dat echt was wat hij wilde.

Sportiviteit

Gaandeweg kwamen we er achter dat hij, omwille van zijn eigen zaak, zijn sportiviteit links had laten liggen. Geen tijd als je druk aan het werk bent en je ook nog een gezin hebt. Hij was altijd van de individuele sporten geweest en behalve vanuit de zaak gezien een golfballetje over het veld slaan, deed hij niets meer.

Maar daar lag zijn passie ook niet echt. Sport associeerde hij met zweten, afzien en zo kwam atletiek in beeld. Hardlopen, lang, veel en eenzaam en wat beter dan bij deze man een ambitieus doel. Eerst de marathon van Rotterdam, dan Londen en dan New York.

Balans

Ik ben geen atletiektrainer, maar ik heb hem wel in contact gebracht met iemand die hem schema’s kon geven, waar hij raad bij kon vragen en weer een doel had.

De gesprekken die ik met hem had waren nu meer om de balans te vinden, want fanatiek als hij bleek, zou hij zomaar de rest kunnen verwaarlozen.

Hij heeft er wel even over gedaan, want er moesten ook nog wat overtollige kilo’s weggewerkt worden, maar inmiddels is hij nu concreet aan het trainen voor Rotterdam en gaat het ook doen. Er zitten inmiddels honderden kilometers in zijn benen en een weegschaal in zijn hoofd. Hij redt het wel.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan leiders. Capabiliteit en vertrouwen zijn de kernwoorden.