AMSTERDAM - Schrijfster Marja Bontekoe mag bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman geen bedrieger meer noemen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag geoordeeld in een kort geding dat Lakeman tegen haar had aangespannen.

Bontekoe moet haar bewering rectificeren op haar eigen website en in een persbericht aan de redactie van de actualiteitenrubriek Nova. Ook moet ze de proceskosten betalen.

Lakeman was naar de rechter gestapt in reactie op een stroom publicaties nadat het boek De Dossiers Lakeman van Bontekoe verscheen.

Gekrenkt

In het boek beweerde de schrijfster dat Lakeman maar weinig van zijn zaken tegen bedrijven heeft gewonnen. In Nova noemde ze hem een bedrieger. Lakeman voelde zich ook gekrenkt door uitlatingen dat hij aan grootheidswaanzin zou lijden en een 'graaier' zou zijn.

Bontekoe heeft in het verleden voor Lakeman gewerkt bij de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi). De twee gingen met ruzie uit elkaar.

Lakeman verwierf vorig jaar landelijke bekendheid met zijn oproep aan klanten van DSB Bank om hun geld van hun rekeningen te halen. De bank ging korte tijd later failliet.