LONDEN - Twee groepswedstrijden van het Nederlands elftal worden tijdens het komende WK voetbal in Zuid-Afrika in 3D opgenomen. Het gaat om de wedstrijden die Oranje in Johannesburg en Durban afwerkt tegen respectievelijk Denemarken en Japan.

Dit heeft de producent van het 3D-materiaal, het Japanse elektronicaconcern Sony, donderdag bekendgemaakt.

Sony zal in totaal 25 wedstrijden in 3D opnemen tijdens het WK, waaronder ook de wedstrijden in de laatste fase van het toernooi. In sommige landen, waaronder de Verenigde Staten en Spanje, zijn de beelden live te zien. De producent stelt in vijf WK-stadions zeven speciale camera's op die zich op de wedstrijden richten.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo liet eerder deze week weten een gooi te willen doen naar de 3D-rechten voor de Nederlandse markt, maar het is nog erg onzeker of deze rechten worden bemachtigd. Liefhebbers kunnen de beelden in ieder geval op dvd terugkijken.

Zij hebben dan wel een 3D-televisie, een Blu-rayspeler en een speciaal brilletje nodig om die te bekijken.

De producent van het materiaal stelt in vijf WK-stadions zeven speciale camera's op die zich op de wedstrijden richten. Medewerkers in een vrachtwagen buiten het stadion dragen zorg voor het doorzenden van de beelden.

Sony

Sony zet dit jaar hoog in op 3D-televisie. In juni, als het WK voetbal begint, brengt de Japanse fabrikant de eerste tv's op de markt waarin de techniek is geïntegreerd. Rivaal Samsung is onlangs begonnen met de verkoop van 3D-tv's.