MOSKOU - Credit Europe Bank heeft in 2009 zijn spaartegoeden zien stijgen. Ook zag de bank de waarde van de consumentenkredieten stijgen. Dit maakte de bank met Turkse wortels die ook in Nederland actief is, donderdag bekend.

De bank probeert door aantrekkelijke spaarrentes op lange-termijn deposito's spaarders te verleiden geld te storten. Hierdoor zag de bank de spaartegoeden van klanten in de West-Europese landen waar de bank actief is, met 300 miljoen euro stijgen tot 5,6 miljard euro in 2009. Hiervan bestond 61 procent uit lange-termijn deposito's.

Op termijn wil de bank naar een verhouding van 70 procent langetermijndeposito's tegenover dagelijks opvraagbare spaartegoeden, liet Directeur Retail Banking Eric Schröder weten.

''De laatste jaren hebben we veel klanten binnengehaald die dagelijks opvraagbare spaartegoeden hadden. Die willen we overtuigen om geld langer vast te laten zetten. Dat is zekerheid voor de klant en voor de bank'', verklaarde Schröder.

Verder steeg de totale waarde van de consumentenkredieten naar 343 miljoen euro tegen 322 miljoen euro in 2008. Credit Europe Bank wil zich in 2010 meer gaan richten op het zelf verkopen van consumentenkredieten.

Jaarcijfers

De bank maakte verder de jaarcijfers bekend. In 2009 behaalde het bedrijf 51 miljoen euro winst. Een daling ten opzichte van 2008 toen 75 miljoen euro winst werd gemaakt.

De winstdaling werd veroorzaakt doordat het bedrijf minder risico nam en meer geld in kas hield als buffer. De baten kwam ook iets lager uit. Vorig jaar behaalde het bedrijf baten van 475 miljoen euro. In 2008 was dat nog 529 miljoen euro.

Uitdagend jaar

Topman Turhan Cemal Beriker noemde 2009 in een toelichting een 'uitdagend' jaar. Verder verklaarde hij dat vooral de buitenlandse dochterbanken een substantiële bijdrage aan de winst leverden terwijl de groei van spaartegoeden in West-Europa gematigd was.

Voor 2010 verwacht het bedrijf dat de activiteiten op het gebied van handelsfinanciering weer gaan aantrekken. Verder verwacht de bank meer groei bij de dochterondernemingen.