NEW YORK - UAL, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij United Airlines, en US Airways onderhandelen weer over een fusie. Dat hebben ingewijden laten weten, berichtte de Amerikaanse krant The New York Times woensdag op zijn website.

Een fusie zou leiden tot een van de grootste vliegmaatschappijen ter wereld en na Delta Air Lines de op één na grootste van de Verenigde Staten. De luchtvaartmaatschappijen streven naar consolidatie om de gevolgen van hogere brandstofprijzen en de recessie op te kunnen vangen.

Beide bedrijven voerden al eerder onderhandelingen. In 2000 was een samenwerkingsovereenkomst op handen, die echter door verzet van de regering en vakbonden niet doorging. In 2008 leidden maandenlange gesprekken wederom niet tot een samenwerkingsverband tussen beide bedrijven.

United Airlines onderhandelde in 2008 ook met Continental Airlines, maar die onderneming blies de gesprekken af wegens de zwakke financiële positie van United. US Airways deed in 2006 een bod op Delta Air Lines, maar trok zich terug na hevige weerstand van de vakbonden.