WASHINGTON - Alan Greenspan, die tot 2006 aan het hoofd stond van de centrale bank in de Verenigde Staten, ontkent dat zijn beleid de aanzet heeft gegeven tot risicovolle leningen en daarmee de inleiding vormde voor de financiële crisis.

Hij verdedigde zich woensdag tegenover een commissie die is ingesteld door president Barack Obama en die onderzoek doet naar de financiële crisis, die in september 2008 begon.

Voorzitter Phil Angelides van de commissie voelde Greenspan flink aan de tand. De voormalige voorzitter van de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, hield echter vol dat zijn beleid van lage rente en soepele regels niet leidde tot het nemen van steeds grotere risico's, zowel bij mensen die geld lenen als bij de instellingen die het uitlenen.

Zeepbel

Volgens hem leidden de langjarige hypotheekrentes tot de zeepbelprijzen in de huizenmarkt, en niet de tarieven voor kortere leningen van de centrale banken.

Greenspan, die bijna negentien jaar Fed-voorzitter was, stond bekend als een financieel meesterbrein, maar de financiële crisis deed flink afbreuk aan zijn reputatie.